• Pénzügyi tervezés folyamata
  Pénzügyi tervezés folyamata

  A piacon egyedülálló módon azt valljuk, hogy ne csak a szerződéskötésig tartson a tanácsadó kapcsolatot ügyfelével, hanem a kapcsolattartás igazából onnan kezdődjön.

  Bővebben...
 • Élettervezés
  Élettervezés

  Az élettervezés mindenkinél mást jelent. Ha a pénzügyi megközelítést vesszük alapul, az élettervezés egy híd, amely összeköti életünk céljait pénzügyi terveinkkel. 

  Bővebben...
 • Portfólió átvizsgálás
  Portfólió átvizsgálás

  Teljeskörűen és objektíven átvizsgáljuk meglévő pénzügyi megoldásait, szerződéseit, s egy analízis során javaslatokat fogalmazunk meg élethelyzetével és céljaival kapcsolatban.

  Bővebben...
 • Tervezői szolgáltatások
  Tervezői szolgáltatások

  Nálunk Ön van a középpontban! Megkeressük az Ön céljainak és pénztárcájának legmegfelelőbb pénzügyi megoldást.

  Bővebben...
 • Pénzakadémia Alapítvány
  Pénzakadémia Alapítvány

  A Pénz-Navigátor számára fontos a társadalmi felelősségvállalás, ezért kiemelt támogatói vagyunk a Pénzakadémia Alapítványnak, amely a pénzügyi kultúra fejlesztéséért dolgozik.

  Bővebben...
 • Pénzügyi tervezés
  Pénzügyi tervezés

  Jobb pénzügyi döntések jobb életet jelentenek! Ezért egy biztos alapokon nyugvó, átgondolt pénzügyi tervre van szükség és a megfelelő pénzügyi eszközökre.

  Bővebben...
 • Főoldal
 • Élettervezés
 • Életpálya-szakaszok
 • Idősebb szülők, házastársak

Idősebb szülők, házastársak

Jellemző erre az életszakaszra, hogy a gyerekek már kirepültek, unokák még nincsenek, az aktvitás pedig nem csökken. Sokan most érik el karrierük csúcsát, munkájukat anyagilag megbecsülik, sokan mások pedig saját vállalkozásaikkal érnek el korábban nem tapasztalt sikereket. Természetes, ha több időt szeretnének fordítani hobbijukra, utazásra, pihenésre.

idosebb szulok hazastarsakMinden életszakasznak megvannak a fontosabb tervezési feladatai!

Mire kell az idősebb szülőknek, házastársaknak felkészülniük?

Újra aktuálissá válhat a lakásvásárlás kérdése. Ennek több oka lehetséges:

 • A gyerekek kirepültek a családi fészekből, ezért elegendő lenne egy kisebb lakás is.
 • Sokaknak a nyüzsgő városi életből van elegük és szeretnének egy csendesebb környéken házat vásárolni.
 • Vagy a pihenést és az eljövendő idős kort előtérbe helyezve belevágnak egy nyaraló megvételébe.

Bármi is legyen az ok, fontos szem előtt tartani, hogy az ingatlanvásárlás életünk legnagyobb pénzügyi döntései közé tartozik, alapos mérlegelést igényel, mely elengedhetetlenné teszi egy pénzügyi terv elkészítését.

Ha a költségoldalt vesszük szemügyre, a kiadások között a következő tételek is szerepelhetnek: autócsere, az idős szülőkről való gondoskodás, az önállósult gyerekek támogatása stb…

Itt érdemes megállni egy pillanatra és elgondolkodni a jelenleg zajló gazdasági-társadalmi folyamatokról. Ebben az életszakaszban járóknak még természetes, hogy támaszt nyújtanak idős szüleiknek. A gazdasági folyamatokat és demográfiai tényezőket ismerve itt egy változásra kell felkészülniük. Az őket követő generációk egyre kevésbé lesznek képesek anyagilag támogatni idős szüleiket, sőt, a saját jövőbeli nyugdíjuk felépítésére is komoly erőfeszítéseket kell tenniük. Ma is egyre gyakrabban találkozhatunk olyan esettel, amikor a már nyugdíjas szülő segíti felnőtt gyermekét. Ez a tendencia csak fokozódni fog! A nyugdíjasok helyzete egyre romlik, egész Európában nyugdíjkorhatár-emelésről beszélnek, nem látható semmilyen törekvés arra, hogy az állam a jövőben többet tudjon fordítani a nyugdíjakra. Időszerű és felkészült tervezéssel elérhetjük azt, hogy időskorunkban elfogadható színvonalon éljünk, s felkészüljünk a megnövekedett kockázatok kezelésére. Cselekedjen időben!

Külön figyelmet kell szánni az egészségügyi kiadások emelkedésére is. Itt is a legjobb módszer a megelőzés, a felkészülés és a tervezés! Ez azért különösen lényeges, mert a statisztikák szerint a fekvőbeteg-ellátást igénybe vevők kétharmada 60 év feletti.


Az elfelejtett generáció

A Ratkó korszák után születettekre külön is érdemes kitérni, hiszen ők a nagy vesztesei ennek az egész átalakulási folyamatnak. Ők azok, akiknek munkaképes időszakukat derékba törte az átalakulás. Ők azok, akik, ha valamilyen okból kifolyólag pl. mert összevonták, leépítették, eladták, tönkrement stb. a munkahelyük nem, vagy nagyon nehezen találnak munkát. Ahhoz fiatalok, hogy nyugdíjba menjenek, de ahhoz idősek, hogy állást találjanak. Ők azok, akik számára az idő előtti nyugdíjba vonulás, a leszázalékolás már nem reális alternatíva, mert ezeket a kiskapukat már becsukták.
Ők azok, akik a legnagyobb terheket viszik, mert egyszerre kell gondoskodniuk idős, beteg szüleikről és iskoláskorú gyermekeikről, és most még a nyugdíjrendszer, az egészségügyi ellátás reformjának a gondját, terheit is legnagyobb részt az ő nyakukba akarják varrni...
És ők azok, akiknek a nyugdíját már a nettó fizetésből számolják, de adózik utána, az ő nyugdíjuk már nem lesz valorizálva, azaz a korábbi, alacsonyabb keresetű évek nagyobb szorzóval figyelembe véve, hanem egyen szorzót kap. Igaz ugyan, hogy életük első felében befizetett járulékaik révén a TB kassza nyereséges volt, igaz a többletet a költségvetés feneketlen zsebe évtizedekig elnyelte, és most mégis azt mondják nekik, hogy pardon, nincs elég pénz a nyugdíjuk kifizetésére...
Ezúton tisztelettel figyelmeztetni kell őket, ha képesek rá, lépjenek, tegyenek valamit jövendő nyugdíjuk érdekében, mert Ők az el- és kifelejtett generáció.

Ha ez a kérdés egy picit is elgondolkodtatta, vegye fel a kapcsolatot velünk,
kérjen egy objektív, független szakvéleményt és egy díjmentes konzultációt!

Jelentkezzen itt!