• Portfólió átvizsgálás
  Portfólió átvizsgálás

  Teljeskörűen és objektíven átvizsgáljuk meglévő pénzügyi megoldásait, szerződéseit, s egy analízis során javaslatokat fogalmazunk meg élethelyzetével és céljaival kapcsolatban.

  Bővebben...
 • Pályázatok
  Pályázatok

  Egy vállalkozás életében kiváló lehetőséget jelent vissza nem térítendő támogatások elnyerése. Az Ön cége sem maradhat le egyetlen, számára releváns támogatásról sem! 

  Bővebben...
 • Befektetések
  Befektetések

  Megtaláljuk az Ön számára legjobb megoldásokat, melyekkel eligazodhat a befektetési lehetőségek rengetegében. 

  Bővebben...
 • Nyugdíjtervezés
  Nyugdíjtervezés

  Időszerű és felkészült tervezéssel elérhetjük azt, hogy időskorunkban elfogadható színvonalon éljünk, s felkészüljünk a megnövekedett kockázatok kezelésére. 

  Bővebben...
 • Pénzakadémia Alapítvány
  Pénzakadémia Alapítvány

  A Pénz-Navigátor számára fontos a társadalmi felelősségvállalás, ezért kiemelt támogatói vagyunk a Pénzakadémia Alapítványnak, amely a pénzügyi kultúra fejlesztéséért dolgozik.

  Bővebben...
 • Cafeteria
  Cafeteria

  Ha kérdése van a cafeteriáról, itt megtalálja a választ. 

  Bővebben...
 • Főoldal
 • Tanulmányok
 • CIFA Forum 2011. ...

CIFA Forum 2011. – Etika és kormányzás a pénzügyi piacokon - pénzügyi szolgáltatások: reform vagy halál?

Regisztrált Pénzügyi Tervező® szakemberként kaptam meghívást a CIFA – Convention of Independent Financial Advisors – monacoi világkonferenciáján. Az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsa (ECOSOC) által egyedüliként elismert szervezet rendezvényén több száz szakember vett részt a világ minden tájáról. Kerekasztal-beszélgetések zajlottak négy fő témában. Az első téma a pénzügyi krízis alapjaival és következményeivel, illetve az államadósság kérdéseivel foglalkozott. A következő kerekasztal-beszélgetés már érintette az etikai kérdéseket, s külön kitért a független pénzügyi tanácsadók szerepére, felelősségére is. Emellett külön előadást hallhattunk a közösségi média szerepéről, illetve alkalmazási területeiről. A harmadik fő témaként a szakértők a szabályzás és a felügyelet szerepéről, kihívásairól értekeztek. Ezt követően jogi szakemberek és kriminológus professzorok beszélgetései a pénzügyi bűnözésről és a pénzmosásról szóltak, melyet a globális kockázatok és fenyegetések témája követte. A konferencia végére egyértelműen nyilvánvalóvá vált, hogy az un. „túl nagy, hogy tönkremenjen” típusú bankok helyzete nem kizárólag csak a pénzügyi szektort veszélyezteti... A több napos program során nemcsak remek szakmai témákban hallottam kerekasztalbeszélgetéseket, hanem sok – nemzetközileg is elismert – szakértővel ismerkedhettem meg, s kerültem baráti viszonyba. A magyar pénzügyi tervezőket -– a többezer pénzügyi tanácsadó közül – mindösszesen 3 RPT® szakember képviselte a „pénzügyi tanácsadók Davos-aként” emlegetett világkonferencián, ahol én már harmadik alkalommal vehettem részt. – Sági Péter, RPT® (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Regisztrált Pénzügyi Tervező® szakemberként nagy megtiszteltetés volt részt venni Monacoban a „pénzügyi tanácsadók Davos-aként” emlegetett világkonferencián. A rendező szervezet a CIFA – Convention of Independent Financial Advisors volt. A CIFA egy non profit svájci alapítvány, az egyetlen nem kormányok által létrehozott szervezet, amit az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsa (ECOSOC) is elismer, s vele speciális tanácsadói státuszt épített ki. A CIFA-t 2001-ben alapították, székhelye a svájci Genfben található, s célja a független pénzügyi tanácsadók érdekvédelme nemzetközi szinten.

A konferencián több száz résztvevő, s 30 nemzetközi szakértő, mint előadó vett részt a világ minden tájáról, ill. 50 nemzetközi szervezet 500 000 független pénzügyi tanácsadó képviseletében volt jelen képviselője révén.

A program 4 fő témából állt, s különböző kerekasztal-beszélgetések voltak minden témában.

Az első téma a következő pénzügyi válság bekövetkezésének lehetőségeit vizsgálta, külön kitérve az államadósságok problémájának komolyságára. „A kapitalizmus csőd nélkül olyan, mint a vallás pokol nélkül!” – mondta Daniel Mitchell washingtoni szakember. A BIS (Bank for International Settlements) riportja szerint 2015-re az országok államadóssága el fogja érni a GDP 300%-át! Japánban ez az érték már ma 200% feletti, míg Görögországban 115%.

Ezt követően előtérbe kerültek a hitelekkel kapcsolatos problémák, s a szakemberek külön kitértek az un. „liersloans”-ra, vagyis azokra a hitelekre, amelyeknél a pénzügyi szolgáltató már a hitel adása pillanatában látta, hogy csak idő kérdése, hogy mikor fog bebukni a hitel...

A konferencia második napja a közösségi média szakértőinek előadásával kezdődött, ahol előtérbe kerültek ezen új eszközök pénzügyi iparágban való alkalmazási lehetőségei is. Külön felhívta a figyelmet az előadó a Facebook-ra, amely taglétszáma az elmúlt 3 évben 100 millió főről 630 millió főre emelkedett, s jelenleg az összinternet forgalomban nagyobb hányadot hasít ki, mint a keresőóriás Google. Emellett kiemelték ezen eszközök egyre növekvő népszerűségét, s hogy a közelmúlt tunéziai és egyiptomi forradalmai gyakorlatilag a Twitter-en indultak el.

A második fő témában az üzleti etika és a kormányzás kérdése került elő. Egy amerikai szakember kiemelte, hogy a nagyobb vállalatoknál az alkalmazottak ahelyett, hogy a vásárlókat, ügyfeleket szolgálnák, sok esetben – tulajdonosként gondolkodva – profitmaximalizálásra törekednek. Ebben a blokkban külön előadó volt Noel Maye Úr, a CFP™ (minősített pénzügyi tervező) szakemberek képzését és minősítését végző FPSB (Financial Planning Standards Board) denveri vezetője. A legmagasabb szakmai és etikai normákkal dolgozó CFP™ szakik száma világszerte 2010-ben már meghaladta a 133 000 főt!

Ebben a témában a második kerekasztal-beszélgetés során két idézet került elő: „A relativitás a fizikára vonatkozik, nem az etikára” /Albert Einstein/, illetve „Jobb gyújtani egy gyertyát, mint elátkozni a sötétséget” /Eleanor Roosevelt/. Ezek a kérdések különösen mérvadóak a független pénzügyi tanácsadókra nézve világszerte!

A konferencia harmadik fő témája a szabályzás és a felügyelet kérdéseit érintette. A szakemberek a szabályzóknak is egy „költség-előny elemzést” javasoltak, mivel „a biztonsági öv használatának előírása követhető, de egy 5 km/órás sebeségkorlátozás bevezetése az utakon túl sok kárral járna...”

Ezt követően a Paul Cézanne Egyetem (Aix en Provance) kriminológus professzora tartott előadást, amelyben részletesen bemutatta a pénzügyi bűnözők által használt pénzmosási technikákat, illetve lehetséges megelőzésük, kezelésük módjait.

Az esti gálavacsora során bemutatkozó beszédet tartott Dr. Feng Liu, a kínai FPSB elnöke, aki elmondta, hogy hogyan fejlődik országa, s azon belül kiemelte a pénzügyi intézmények fejlődésének jellegzetességeit is.

A világkonferencia záró napján előtérbe kerültek a különösen nagy és ezért veszélyes intézmények (SDI – Systematically Dangerous Institutions) kérdései. A szakemberek megállapították, hogy a pénzügyi válság óta (melyben csak az USA-ban 311 bank ment csődbe) a legnagyobb pénzintézetek még nagyobbak lettek... Az USA legnagyobb bankja a teljes USA GDP 27%-át teszi ki, míg a legnagyobb brit bank, a Barclayʼs az Egyesült Királyság GDP-jének a négyszerese! Egy német professzor, Hans- Peter Bauer úgy fogalmazott, hogy ezek az intézmények „az egész gazdaságot képesek túszul ejteni”, így szükséges méretük korlátozása, a tőketartalékaik emelése, illetve a magasabb kockázatú vagyonelemek magasabb árazása is, hogy „egy bank mérlegét ne használhassák úgy, mint egy hedge fund-ot...” A szakértők külön felhívták a figyelmet a Glass-Steagall Act, illetve a Volcker Rule törvényekre és a Basel III. jellegezetességeire.

A konferencia alatt a szakemberek különösen fontos területként jelölték meg a kompetencia kérdését, s létrejött egy együttműködés a CIFA és az ENSZ képzési részlege, az UNITAR között.

A remek témák mellett a kávészünetekben, ill. az esti – meghívásos alapon működő – vacsorák alkalmával lehetőség adódott a konferencia résztvevői között a kötetlen szakmai beszélgetésekre, s így számos nagyszerű ember megismerésére a világ minden tájáról. Természetesen jutott idő a gyönyörű monacoi nevezetességek felkeresésére is!

Hazatérve a több napos konferenciáról nyugodt szívvel modhatom, hogy a részvétel szakmailag rendkívül hasznos volt, s ha ezt a szemléletmódot sikerül Magyarországon is megteremteni, akkor abból az egész ország gazdasága profitálni fog!

 

CIFA-Forum-2011-kep

Baráti üdvözlettel:

Sági Péter
Regisztrált Pénzügyi Tervező®
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.